Pescuit sportiv pe lacul de acumulare Baraj Zetea!
Barajul de la Zetea este singurul lac artificial din zona superioara a Tarnavei Mare. Lucrarile de constructie ale barajului au inceput in anul 1976, finalizandu-se abia in 1992. Scopul construirii acestui baraj a fost apararea impotriva inundatiilor si controlul nivelului raului. Barajul apara localitatile situate in valea Tarnavei Mari de inundatii, iar in caz de seceta asigura debitul normal al apei. Capacitatea bazinului este de cca. 50 milioane m3, lungimea este 2,6 km din care 1,4 km se afla in fosta vale a Tarnavei Mare. Latimea apei la baraj este de 400-800 m in valea paraului Sicasau si in zona Tarnavei Mari este de 150-200 m.
La inceput, fauna piscicola era alcatuita din pestii migratori din parauri. Cantitatea cea mai semnificativa o reprezinta cleanul, apoi ca proportie a populatiei piscicole urmeaza pastravul. Datorita debitului mare al apei, extinderea acestei specii este nelimitata, din aceasta cauza existand si exemplare de peste 10 kg. Cateodata isi fac cunoscuta prezenta prin muscaturi puternice si furtul momelii, iar prinderea lor te poate pune la grea incercare. Din surse sigure stim ca cele mai mari exemplare capturate au fost intre 6 si 8 kg. Datorita calitatii apei si cleanul a crescut. Lacul a fost populat si cu alte specii mai mici, cum ar fi plevusca, beldita, albisoara, mreana vanata, dar fauna piscicola s-a imbogatit si cu caras, crap, salau, stiuca, scobar, platica, mihalt, chiar si cu biban. Asociatia populeaza anual pe langa alte specii, o cantitate mare de pastravi. Se poate pescui atat de pe mal cat si din barca, acestea fiind utilizate mai ales de catre pescarii care folosesc rotativele sau muscaritul.
De cele mai multe ori, pescarii incearca la caras, salau, clean, platica, pastravi sau la alte specii mici. Pescuitul scobarilor necesita cunoasterea locurilor, insa cine nimereste bancul lor, are sanse de a prinde exemplare imense. Este mic numarul pescarilor care dau hotarat la stiuca, fiind bine stiut ca populatia acestei specii este tanara. De multe ori, dar din greseala, au fost prinse cu momeala artificiala, insa in celelalte cazuri de cele mai multe ori musca momeala. A fost un caz de neuitat cand o stiuca de peste 5 kg a fost prinsa cu o momeala de 3 cm pusa pentru clean.
Din cauza bogatiei hranei naturale si interzicerii pescuitului pe timp de noapte, putini pescari isi incearca norocul la crap. Acesta nu mananca zile la rand, dar din cand in cand sunt prinse exemplare frumoase de catre norocosii care dau la caras.
Dintre tehnicile de pescuit, majoritatea prefera pescuitul la fund, la caras, insa cea mai avantajoasa metoda este tehnica feeder care vizeaza speciile pasnice. Pe langa speciile pasnice, cu aceasta tehnica unii isi mai incearca norocul si la salau. Tehnica cu momeala artificiala a devenit foarte populara, multi recunoscand frumusetea si eficienta ei. In general in lunile de toamna, ne intalnim cu pescari care folosesc wobblere, ei avand in vizor salaul. Cei care folosesc aceasta tehnica(wobbler) in lunile de vara in amurg, se imbogatesc cu frumoase experiente. Din ce in ce mai putini pescari folosesc tehnica rotativa la clean, comparativ cu pescuitul la salaii care cresc mai mari. Nu este intamplator ca si bibanii sunt prinsi intr-un numar mare.
Trebuie sa amintim si despre tehnica de pescuit la musca, pentru ca, cleanul ataca imitatiile de viespii, lacuste si gandaci. Se poate muscari si la pastravi, dar alegerea perfecta este tehnica streamer sau cu nimfa potrivita. Pastravii curcubeu se lupta mai spectaculos, dar sunt sanse si la pastravii indigeni. Tehnicile match si bolognais sunt foarte eficiente la platica, scobari, carasi si la clean. Cu o momeala adecvata, pot sa se distreze dupa placul lor chiar si cei care au un echipament fin. Momirea trebuie sa decurga in liniste, pentru ca pestii sunt foarte sensibili la galagie, iar suprafata apei este fiind foarte mare, au loc din belsug unde sa fuga si sa se adaposteasca. Este nevoie chiar de ore intregi pana sa se intoarca.
Dupa cumpararea biletului zilnic, Pescarul accepta conditiile mai sus mentionate. Necitirea conditiilor nu te scuteste de respectarea lor.
Permisele necesare pentru pescuitul de pe lac:
Numai dupa cumpararea biletului zilnic sau a abonamentului anual, pescarul are dreptul de a pescui.
Pretul biletelor pentru membrii Asociatiei:
• Abonament anual (la mal) : 200 RON
• Abonament anual (cu barca) : 250 RON
• Bilet zilnic (la mal) : 20 RON
• Bilet zilnic (cu barca) : 25 RON
Pretul biletelor pentru persoanele care nu fac parte din Asociatie, sau a persoanelor din strainatate:
• Abonament annual (la mal) : 350 RON
• Abonament anual (cu barca) : 400 RON
• Bilet zilnic (la mal) : 30 RON
• Bilet zilnic (cu barca) : 35 RON
Adresa locatiilor unde se pot cumpara bilete sau abonamente:
- Odorheiu Secuiesc, Asociatia Vanatorilor si Pescarilor Sportivi „Tarnava Mare” str. Tabor nr.18, in zilele lucratoare intre orele 09:00 – 14:00;
- In Sub Cetate la ABC Sarki si in magazinul Mari, de luni pana sambata intre orele 07:00 – 20, duminica intre orele 11:00 – 14:00.
Incepand cu data de15 aprilie intra in vigoare interdictia la pescuit pe plan national pe apele de ses, care se incheie in data de 13 iunie. In acest interval de 60 de zile este interzis pescuitul la toate speciile de peste in apele de ses care apartin de Asociatia Pescarilor Tarnava Mare. In apele de munte este valabila interdictia pescuitului, care se incheie in data de 30 aprilie, deci imediat dupa 1 Mai este liber pescuitul in zonele de munte, numai in weekend (sambata si duminica). Pe cursul Tarnava Mare in sectiunile C si R, dupa ridicarea interdictiei de pescuit este permis pescuitul si in cursul saptamanii, daca persoanele detin permisele de pescuit necesare si respecta regulile.
Aceste legi cu privire la interdictia pescuitului se aplica, de asemenea si la Lacul de acumulare Sub Cetate, astfel incepand cu data de15 aprilie pana la 1 Mai este interzis pescuitul la toate speciile de peste. Incepand cu data de 1 Mai este permis pescuitul la pastrav in lacul de acumulare, dar numai cu momeli artificiale. In perioada 1 mai - 13 iunie toate speciile de peste prinse cu momeli artificiale folosite pentru prinderea pastravilor trebuie aruncate inapoi in lac. In zona cuprinsa intre baraj si podiumul care se afla la varsarea paraului Szencsed in perioada mai sus amintita este interzis pescuitul deoarece aici vor fi plasate cuiburile de salau.
Rugam toti pescarii sa respecte regulile mai sus mentionate. Nerespectarea lor atrag dupa sine punerea sub acuzare, sanctiuni sau excludere. Necunoasterea legilor nu presupune scutirea de sanctiuni.
Ordinea interioara pe lacul Zetea:
1.) Fiecare pescar sportiv are obligatia de-a respecta legile in domeniul pescuitului sportiv in vigoare.
2.) Pescuitul se poate practica numai dupa achizitionarea abonamentului anual sau autorizatiei zilnice eliberate pentru lacul Zetea.
3.) Pescuitul se poate practica cu doua undite echipate fiecare cu maximum doua carlige, copii (sub 14 ani) numai cu o undita.
4.) Captura zilnica: 4 bucati de pastrav cu dimensiunile 20-35 centimetri si 4 kg din alte specii de pesti, sau 1 bucata pastrav de 35 centimetri si 4 kg din alte specii de pesti.
5.) Pesti sub dimensiunile minime legale, indiferent de starea acestora (raniti, vii, morti) se deverseaza inapoi in lac. Dimensiunile minime (lipan 25 cm, pastrav 20 cm, crap 35 cm, salau 40 cm, stiuca 40 cm, clean 25 cm)
6.) Pescuitul sportiv se practica cu o jumatate de ora inaintea rasaritului soarelui, si se termina cu o jumatate de ora dupa apusul soarelui.
7.) Pescuitul din barca nu pote deranja prin nici un mijloc pescuitul de la mal. Pescarul din barca la cerere trebuie sa se legitimeze organului de control, iar la cerere trebuie sa vina la mal.
8.) Este interzisa poluarea apei, folosirea motoarelor cu ardere interne pentru actionarea barcilor sau pentru orice alta activitate.
9.) Este interzisa taierea arbustilor, aruncarea gunoailelor. Focul se aprinde numai in locuri stabilite.
10.) Nerespectarea regulamentului atrage dupa sine interzicerea de a mai practica pescuitul sportiv pe lac.
11.) Prin achitarea cotizatiei (pe zi sau anuala) pe lacul baraj Zetea pescarul sportiv, recunoaste prezentul regulament.
Fir intins!
Adresa de sait al AVPS „Tarnava Mare”: http://www.vizpart.ro
Pescuit sportiv pe lacul de acumulare Baraj Zetea!
<< Inapoi
Cuvinte cheie:
pescuitul in lac, apele curgatoare de munte, pescuitul este permis, lacul de acumulare baraj zetea, specii de pesti: zglavoc, pastrav, lipan, stiuca, biban, crap, caras, oblet, pescuit