Vizita ghidata la la Refugiul ornitologic de la Sanpaul!
Distanta: 4-6 km
Durata: 3-4 ore.
Acces (cu masina proprie): 22 km,aprox. 30 de minute de la Odorheiu Secuiesc
Pentru observarea avifaunei va recomandam sa vizitati zona in perioada primavara - toamna, deoarece lacurile sunt inghetate in timpul iernii. Vara pot fi vazute speciile cuibaritoare, iar primavara si toamna pot sa apara oaspeti rari printre pasarile migratoare care se odihnesc aici.
Tura este una usoara, fara diferente de nivel, dar in unele locuri este umed, mlastinos. Vom face inconjurul lacurilor si cu ajutorul binoclului si al telescopului vom descoperi minunata si colorata lume a pasarilor.
Refugiul ornitologic de la Sanpaul are statut legal de protectie de nivel judetean si national, dar este parte integrantasi a situluiNatura 2000 ROSPA0027 Dealurile Homoroadelor.
Rezervatia naturala se intinde pe o suprafata de 210 ha si cuprinde elesteele din valea Homorodului Mare, precum si imprejurimile acestora. Altitudinea cea mai mica este de 440 m deasupra nivelului marii, iar dealurile din apropiere ating inaltimea de 718 metri. Inainte de amenajarea elesteelor cea mai mare parte a zonei era acoperita de mlastini intinse, stuf si luciuri de apa, terenul fiind folosit de catre localnici ca pasune, fanete si in mica masura pentru arat.
Pe teritoriul rezervatiei au fost observate 267 specii de pasari, cea ce este o raritate la nivel european. In timpul migratiei de primavara si de toamna aici poposesc numeroase pasari de balta si rapitoare. Diversitatea habitatului ofera loc de cuibarit pentru 63 specii de pasari: rate, starci, cresteti, lacari, respectiv subspeciile de codobatura galbena. Stuful si mlastinile sunt importante locuri de naparlire a ratelor, tot aici innopteaza in numar mare grauri, codobaturi, randunici, heretele vanat.
Dintre valorile geologice mentionam fantana cu apa sarata, precum si stratul de sare care se afla foarte aproape de suprafata solului.
Recomandari:
- Va recomandam sa purtati imbracaminte adecvata, evitati pe cat se poate culorile vii.
- Va rugam sa evitati comportamentul zgomotos pe parcursul vizitei.
- Cainii de companie pot fi adusi doar daca sunt tinuti in lesa.
- Se recomanda utilizarea binoclurilor si a aparatului de fotografiat.
Pretul ghidajului: 50 euro pentru grupuri depana la 4 persoane. Pentru persoanele in plus: 5 euro/pers (max. 10 persoane/tura)
Pentru participarea la acest program este necesara inregistrarea anterioara.
Fotografiat pasari din observatoare special amenajate!
In cea mai linistita zona a refugiului ornitologic de la Sanpaul sunt construite doua observatoare: unul este indreptat spre luciul de apa iar ce celalalt spre malul lacului. Observatoarele sunt echipate cu geam reflexiv astfel pasarile pot fi fotografiate fara sa fie deranjate. Pot fi observate si fotografiate in primul rand pasari limicole adica de mal, ardeide si rate: starci, egrete, nagat, carstei, fugaci si fluierar. Un observator poate fi folosit de catre 2 persoane in acelasi timp.
Oferta de pret: 50 euro/observare/max.2pers
Contact:
Szabo Jozsef (Multumiri pentru aceste minunate poze!)
mobil: 0745 462529
e-mail: joska20042@yahoo.com
Facebook: https://www.facebook.com/szabo.j.i?fref=ts
Szabó József jr.
mobil: 0746 248953
e-mail: jozsef.szabo@gmail.com
Ambrus Laszlo (Multumiri pentru informatii si ajutor in realizarea paginii!)
mobil: 0740 174762
e-mail: laszlo.ambrus@ecologis.ro
Accesibilitate - Traseu recomandat:
Odorheiu Secuiesc - Feliceni - Sanmartin - Sanpaul - circa 22 km.
Mentiune:
Pentru aceiasi zi, pe langa programul sus prezentat va recomandam sa vizitati si urmatoarele atractii turistice:
Rezervatia naturala de la Racos!
Cheile-Varghisului si pestera Orban Balazs!
Va dorim sa petreceti clipe de neuitat in Secuime!
Cu Respect,
Nagy Arpad