HU RO EN
Targul de ceramica din Corund!

Targul de ceramica din Corund!

In fiecare an, in al doilea sfarsit de saptamana al lunii august (sambata si duminica) este organizat targul de ceramica din Corund, intr-o ambianta pitoreasca bine-cunoscuta, inviorand weekend-ul cu corturi de vanzatori, cu cozonac secuiesc si muzica.

Odininioara, olarii din Corund au transportat cu carute vasele lor din lut neglazurate dintr-o localitate in alta, dintr-un targ in altul, despre ei scria Orban Balazs, ca la Corund fiecare om este si olar, aici sunt facute acele vase de ceramica, care satisfac toate nevoile din bucatariile Transilvaniei.

Olarii din satul secuiesc au primit permis, in timpul dictaturii comuniste, de a organiza targul de ceramica in fiecare an, in al doilea sfarsit de saptamana al lunii august, sambata si duminica, pe teritoriul pensiunii Arcso, aflata la marginea satului Corund. Evenimentul a servit ca scop, ca olarii sa-si poata vinde ceramica lor nu numai in statiunile turistice majore, ci sa atraga potentialii cumparatori la Corund.

Astazi targul de ceramica s-a transformat intr-un fel de zilele satului. Pe scena in aer liber, infiintata pe teritoriul pensiunii Arcso, canta fanfare, danseaza grupuri de dansuri populare, canta formatii de muzica contemporana, iar iubitorilor de sport le este organizat un turneu de fotbal. Cu aceasta ocazie Corundul este vizitat de delegatii celor 11 localitati infratite din Ungaria.

Pe tot parcursul targului este popularizata ceramica traditionala din Corund. In timpul targului din Corund, vizitatorii pot sa aleaga dintr-o gama mai larga a obiectelor de ceramica traditionala, spre deosebire de marfurile din magazinele de cadouri de langa strada principala, unde o proportie semnificativa a produselor sunt chinezarii ieftine.

In general 20 de olari isi expun anual produsele, si in acest an vor fi prezenti, dar pe langa ceramica locala, vizitatorii pot achizitiona alte produse realizate in zona, cum ar fi ornamentele sculptate in lemn, palarii de paie, siruri de margele si articole din piele. Pe parcursul celor doua zile ale targului anterior cel putin cinci mii de oameni au vizitat evenimentul organizat pe teritoriul pensiunii Arcso. Cu aceasta ocazie sunt premiati cei mai buni olari din Corund.

Traseul recomandat: Odorheiu Secuiesc - Lupeni - Corund, kb. 28 km
Mentiune:

Pentru aceiasi zi, pe langa programul sus prezentat va recomandam sa alegeti sa vizitati si din urmatoarele atracti turistice:

Sovata - Lacul Ursu:


Lupeni (Arderea carbunelor) - Corund (Olarit) - Praid (Salina Praid)!


Rezervatia Naturala Dealul Sarii - Canionul de sare Praid!


Va dorim o zi excelenta!

Targul de ceramica din Corund!
Targul de ceramica din Corund!
Cuvinte cheie:   

Targul de ceramica din Corund, ceramica, programe, evenimente, festivale, programe organizate, turism, Secuime, Transilvania, Harghita, Agroturism, pensiunea Arcso, traditie

cookie Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării pe site, acceptaţi folosirea acestora!