Rezervatia Naturala Dealul Sarii - Canionul de sare Praid!
Muntele de Sare si Defileul de Sare din Praid o arie protejata geologic este una dintre cele mai spectaculoase zone din Transilvania. Suprafata de 66 hectare a rezervatiei naturale se afla la sud-vest de statiunea turistica Praid si se suprapune peste domul de sare Muntele de Sare (576 m).
Muntele de Sare a ajuns sa fie un dom separat datorita paraului Corund si a activitatii umane. Aici puteti gasi doline in sare, chei in sare, spalari de versant in sare, izvoare de apa sarata, etc. Defileul de sare se afla in partea de sud-vest a rezervatiei, format de paraul Corund, care a retezat muntele de sare, treptat adancindu-se lasand in urma pereti abrupti de sare, stanci de sare albe, spectaculoase. De demult, in chei, se facea exploatare la suprafata.
Inca se mai pot observa urmele galeriei Elisabeta, de-a lungul careia s-au format pesteri mici in sare, curgeri de sare si noroioase. Adancimea acestui sambure de sare este de 3 kilometri, avand o forma elipsoidala, al carui diametru este de 1,2 si 1,4 kilometri. Raritatea zonei sporește datorita speciilor de plante care cresc pe soluri sarate.
Minele vechi, Ocna Iosif:
Mina Iosif, prima mina de adancime se deschide in acest loc in 1762, si are forma de clopot. Blocurile de sare au fost aduse la suprafata in piei de bivolita cu ajutorul unui crivac, ce era antrenat de patru perechi de cai. Modelul crivacului se afla jos in muzeul saline din Praid, iar originalul se poate studia in Muzeul Tehnic "Dimitrie Leonida" din Bucuresti.
In gura surpata a minei se poate vedea sarea gema sub solul de cca. 2 m grosime. Mina are cca. 90 m adancime, de aici se lumineaza punctul de belvedere amenajat la fundul ei. Coloana minei vechi a functionat pana in 1953, alcatuind un satuc separate din 25 cladiri. Minerii erau mai ales din Ocna de Jos si Sus, erau mineri liberi, de buna voie. Sub vechea colonie se afla galeriile minelor vechi si zona de vizitare. Apa ce se infiltreaza in galerii creeaza mari probleme mineritului.
Izvoarele si crustele de sare:
Izvoarele ce ies la suprafata la poalele versantilor de sare - cele mai multe au caracter intermitent, au ape saturate cu sare. Acestea formeaza balti si canale stramte pe malul paraului.
Datorita razelor de soare apa se evapora, in acest fel solutia devine suprasaturata si sarea se precipita pe orice suprafata cu care intra in contact: crengi uscate, sol , pietre etc. In canalele in care curge apa se pot observa cruste si forme amorfe ce se aseamana cu boabele de mazare. In zilele insorite crustele acopera arii tot mai intinse, dand senzatia unui desert de sare. In zilele ploioase crustele se dizolva, toata zona revine la culorile inchise. Cu primele raze de soare precipitarea isi reincepe ciclul.
Apa izvoarelor sarate cu debit constant este folosit de localnici la prepararea muraturilor, pentru conservarea slaninei, carnii, pentru gatit. Cristalele apar pe suprafata namolului si formeaza cruste cristalizate .
Conopidele si draperiile de sare:
Cand solul este erodat de pe suprafata sari, stancile de sare ies la suprafata si incepe interactiunea acestora cu apele din precipitatii. Pe suprafata direct expusa picaturilor de ploaie se formeaza mici crevase si muchii, iar pe suprafata stancii neexpusa direct ploii apare o cuvertura in forme de conopide. Pe suprafetele verticale, unde apa este la limita dintre scurgere si cadere libera se formeaza draperiile, fiind o zona de tranzitie dintre lapiezuri si suprafetele concave acoperite cu conopide.
Va invitam sa va apropriati de stanca de deasupra izvorului pentru a pipai aceste variante de raspuns la precipitatii ale aceleasi roci, fara a le vandaliza. Multumim ca sunteti un vizitator responsabil!
Dolina de sare si apele inghitite:
Una dintre formele cele mai spectaculoase din Canionul de sare este cavitatea in forma de palnie numita in literatura de specialitate dolina. Forma de palnie a dolinei conduce toata apa provenita din precipitatii spre fundul acesteia. Spre deosebire de o dolina normal a, aceasta are un sistem de cavitati la baza stancii, prin care in timpul ploilor apele adunate de palnie patrund in subteran , deci dolina functioneaza ca si un ponor. Apa infiltrata aici creeaza cavitati asemanatoare pesterilor si dizolva canale in sare. O parte din apa ce patrunde aici in subteran revine la suprafata sub forma de izvoare, iar o alta parte ajunge in mina ingreunand exploatarea sarii. Apa sarata ajunsa in salina se pompeaza in bazinele strandului din Praid.
Lapiezuri, prognoza meteo:
Stancile brute de sare iesite la suprafata interactioneaza cu precipitatiile cazute direct pe ele. Sarea fiind foarte solubila, se formeaza retele dense de canale de eroziune si de mici culmi, numite lapiezuri. Din cauza ploilor culmile devin si raman foarte ascutite, astfel este strict interzis a calca pe aceste suprafete. In masa uriasa de sare iesita la suprafata se pot observa dungi de diferite nuante, cutate. Acestea arata ca in anumite perioade de depunere a sarii in cristalele de sare s-au prins si alte minerale sau impuritati. Partea superioara a lapiezurilor functioneaza ca post de prognozare a vremii rele, deoarece stancile de sare absorb umezeala din aer dinaintea unei ploi, si se inchid la culoare cu cca. 0,5 ore inaintea ploii.
Creasta de sare si exploatarea ilegala de sare:
Creasta se formeaza prin erodarea ambelor versanti ai aceleiasi stanci de sare. Reprezinta un avantaj pentru animalele salbatice, deoarece pot savura sarea ascunsi de partea cealalta a crestei. Creasta este in continua schimbare, comparand cu o fotografie a geografului Cholnoky Jeno din 1907 constatam, ca creasta s-a erodat cu mai mult de 1m.
In jurul crestei putem observa mai multe locuri unde stanca este vandalizata de o categorie mai saraca de localnici. Ei incearca sa aiba venit din vanzarea ilegala a blocurilor de sare extrase de aici prin vandalizarea valorilor natural protejate. Va rugam semnalati Cuztodiei orice activitate de extractie ilegala in Canionul de Sare. Sa conservam impreuna aceste valori!
Baile cu namol sarat:
Namolurile curative se pot forma in doua feluri: cu ajutorul degradarii organice si cu ajutorul mineralizarii. Ocurenta namolurilor minerale este mult mai mica, tocmai din aceasta cauza locul acesta este foarte valoros. Namolul mineral se formeaza lent, datorita prezentei simultane a patru componente: sare, izvoare de apa, argila si sedimente fine ale paraului. Va rugam practicati imbaierea cu namol in mod traditional dupa cum urmeaza:
Faceti cativa pasi desculti
1. Ungeti-va partea dureroasa a corpului cu un strat de namol sarat.
2 .Stati la soare pana se usuca in totalitate, atunci is face efectul argila.
3. Frecati pulberea inapoi in ochiurile de namol, cristalele de sare isi fac efectul in aceasta faza.
4. Scaldati-va in apa sarata apoi in parau.
De ce are paraul apa dulce?
Dupa cunoasterea formelor de sare din Canion, se iveste automat intrebarea, cum poate sa strabata un parau cu apa dulce Muntele de Sare, dar totodata sa il si modeleze?
Raspunsul se afla in 2 elemente esentiale din aceasta interactiune:
1. Particulele de argila fina din solul ce acopera sarea.
2. Precipitatiile intense, spalarea intensa a versantilor.
Paraul isi dezvolta un pat fin de argila, astfel poate sa parcurga canionul fara sa dispara in masa de sare. De aceea este important ca scurgerea de pe versanti sa ajunga liber in parau. Adancirea paraului in masa de sare se intimpla totusi in cazul precipitatiilor intense, cand spalarea versantilor aduce un aport de sare argiloasa in albie, si paraul pentru cateva ore devine sarat si tulbure. Pestii de apa dulce ametesc, si localnicii il aduna cu mana. Dupa ce trece ploaia, apa paraului devine dulce, si Canionul va fi repopulat din amonte si aval din nou cu pesti.
Traseu recomandat:
Odorheiu Secuiesc - Lupeni - Corund - Praid circa 45 km
Propunere: Deoarece se afla in drum, in ziua vizitarii Muntelui de Sare puteti sa vizitati si urmatoarele:
Lupeni (Arderea carbunelor) - Corund (Olarit) - Praid (Salina Praid):
Va doresc o zi excelenta!
Cu Respect,
Nagy Arpad