Harghita-Madaras (1801 m)
Harghita-Madaras (inaltime de 1801 m)
Apropierea zonei: traversand bradeturi cu un autovehicul vechi de 50 de ani (maximum 7 persoane). Pornind de la camping mergem pe jos pana ajungem la varf ( mers pe jos cam 2+2 km).
Durata: circa 6 ore. Pret: 110 euro/grup
Apropierea Harghite-Madaras
Pornind de la Odorheiu Secuiesc in directia Miercurea-Ciuc, o luam spre stanga pe traseul spre Gheorgheni (drumul 138). Trecand peste Tarnovita si Zetea, luand la dreapta la Subcetate scapam de sosea. Inaintam cam 10 km in valea din Subcetate, apoi luand tot la dreapta in valea paraului Filio, intr-un drum de exploatare forestiera, dupa alte 9 km ajungem la cabana.
Observatie: La barajul de la rascrucea de la Filio se incaseaza o taxa de drum de 2 euro dupa fiecare masina. In perioada de iarna se poate ajunge la cabana folosind lanturile. Din 2015 drumul de acces catre cabana Madaras a fost asfaltat si se poate ajunge in conditii bune cu orice tip de masina. Aproape zilnic pornesc tractoare de la intersectia de la Filio cu care se poate ajunge pana la cabana (pentru informatii despre cursa tractoarelor sunati la numarul de telefon 004-0744 788397 la Deak Zita).
Harghita-Madaras (1801 m)
Pornind de la cabana apropierea varfului dureaza o ora. Nu exista portiuni abrupte, ajungem pe varf facand o plimbare usoara pe urcari domoale. Merita sa parcurgem acest traseu, mai ales daca si conditiile meteorologice permit acest lucru. Se spune ca n-au trecut prin Secuime cei care n-au urcat pe varful muntelui. In apropierea varfului facem cateva popasuri si ne miram de frumusetile panoramei. Ajungand sus suntem coplesiti de cele vazute, parca tot Ardealul poate fi cuprins cu privirea. Aceasta panorama nu poate fi uitata. Facand o plimbare pe varful muntelui suntem cuprinsi de alte sentimente...Atmosfera misterioasa de aici este gradata de micile mormane de piatra, inscriptiunile pe acestia, precum si crucile si stalpile funerare de lemn cioplit.
Harghita-Madaras este cel mai inalt munte al Muntilor Harghita si al Secuimii, fiind a ramasita nordica a pariferiei craterului stratovulcanic. Latimea craterului de odinioara este de 5 km. Din latura de sud izvoraste raul cel mai lung al Harghitei, paraul Varghis. Harghita-Madaras deseori este pomenit ca muntele sfant al secuilor.
Partiile la Harghita-Madaras
Harghita-Madaras este considerat astazi unul dintre cei mai vestiti centre de schi ale Ardealului. Harghita-Madaras este considerat totodata un centru de vacanta, gasindu-se la 36 de km de Odorheiu Secuiesc. Aici se gaseste o partie pentru schiori de 4,5 km intr-o altitudine de 1500-1750 de m. In perioada decembrie-aprilie zapada este garantata, insa in conditiile meteofavorabile sezonul tine pana in mai. Partiile pentru schiori este intretinuta permanent cu ajutorul unui echipament potrivit. Echipa de salvamontisti sta la dispozitie zi si noapte. Teleschiurile functioneaza zilnic intre orele 10 si 16. Abonamentele de schi se elibereaza in Pensiunea Sugo, tot aici pot fi inchiriate echipamente de schi si se poate apela la instructori de schi in cazul in care cineva solicita o astfel de pregatire.
1. cu talgere 650 m
2. cu tarnacop 700 m
3. ascensor pentru invatacei 200 m
Partia Sugo este cea mai cunoscuta si este una „confortabila”. Fiind asezata pe portiunea vestica, zapada se mentine pe o perioada mai indelungata, mai ales in portiunile de sus. Are o lungime de 700 de m, diferenta de nivel este de 90 de m. Partea de sus poate fi largita dupa plac, este usor inclinata si asigura conditii favorabile pentru incepatori, elevi si pentru instruirea grupurilor de copii. Parasind insa poiana larga si intrand in padure, partia devine din ce in ce mai stramta si abrupta. Partea de jos este recomandata pentru schiori mai avansati, iar la final portiunea abrupta numita „zid” pana la intalnirea acesteia cu muntele Mihaly este o portiune dificila. Aceasta partie asigura conditii favorabile pentru schiorii care prefera portiuni mai lungi. Punctul clasic de pornire poate fi lungit in directia estica, apoi mai departe schimband directia la „Szildomb” in directia „Nagy-Csucs” (1801 m). Astfel in conditii de zapada favorabile se poate schia incontunuu intr-o portiune de aproape 2 km.
1. teren pentru instruire 100 m
2. partia albastra 1500 m
3. partia rosie 1500 m
4. partia neagra 600 m
5. partia extrema 700 m
In Harghita-Madaras exista patru partii purtand numele de Sugo, Mihaly, Zarug si Vargyas.
Sugo (un teleschi de tip tatnacop si doua teleschiuri cu franghie)
Este considerata cea mai usoara partie. Are o lungime de aproximativ 850 de m cu o deferenta de nivel de 135 de m. Portiunea de sus este larga, aceasta devine din ce in ce mai stramt, partea de sus este potrivit si pentru instruire. Portiunea de jos este abrupta (aceasta fiind numita de schiori „zid”), se sfarseste la poalele muntelui Mihaly.
Mihaly (un ascensor)
Are o lungime de 800 de m, cu o diferenta de nivel de 206 de m. Este destul de abrupt, portiunea de jos se prelungeste pana la paraul Sugo.
Va doresc distractie placuta!
Cu stima: Nagy Arpad
Harghita-Madaras (1801 m)
<< Inapoi
Cuvinte cheie:
harghita-madaras, partie de schi la harghita-madaras, muntii harghita, teleschiuri, drumetie, carare, abonamentele de schi, echipamente de schi, instructori de schi, zapada, partie