Cascada secuilor!
Apropierea zonei: se realizeaza prin parcurgerea unor plaiuri romantice cu un IMZ vechi de 55 de ani (maximum 7 persoane). Ultimul sfert al drumului va fi parcurs pe jos (circa 7 km mers pe jos).
- Vom vizita o moara de apa veche de 200 de ani.
- Vom admira casacada „Csurgoko” (Cascada secuilor la zona izvorului Tarnavei Mare!)
- Setea ne putem potoli cu apa cristalina de la izvor, care este rece ca gheata.
- Ne vom sui pe „mutato” - un extraordinar punct de belvedere - si din aceste inaltimi vom descoperi Varsagul
Durata: circa 5-6 ore. Oferta de pret: 100 de euro/grup
Totodata se poate solicita si masa la Varsag (La o familie ospitaliera).
Meniu: Friptura, cartofi cu patrunjel, salata, adevarata paine de casa „cu cartofi”, gogosi, palinca de prune, apa minerala, bere.
Oferta de pret: 9 euro/persoana
Apropierea cascadei "Csurgoko" cu masina proprie: (Cascada secuilor in zona de izvor a Tarnavei Mare)
Calatorind pe drumul judetean 138 care leaga localitatile Bradesti si Valea Stramba, parasim lacul de acumulare de la Sub Cetate si o luam spre localitatea Varsag. (Un catun cu circa 1000 de locuitori) Dupa circa 6 kilometri parcursi ajungem la o poarta secuiasca imensa, care este construita peste drum. (Se trece cu masina sub poarta) Aici verificam kilometrajul masinii si dupa exact doi kilometri parcursi ajungem intr-o curba spre dreapta de 180 de grade. (Curba este in dreptul magazinului Julia) La 200 metri de curba vom parasi drumul asfaltat virand spre dreapta pe un drum pietruit.
Dupa ce ne-am abatut de la drumul principal, prima poarta la stanga ascunde o moara de apa veche de 200 de ani, care si astazi e functionala. Roata conducatoare plasata in santul de moara pune in miscare si fierastraul circular. Odinioara a produs si electricitate, dar aceasta functie nu mai este utilizata in zilele noastre.
Proprietarul morii de apa este Balint Vencel. El primeste vizitatorii cu mare drag si vorbeste cu entuziasm despre functionarea morii si despre zilele ei de glorie, avand un stil de vorbire unic. Unchiul Venci ne introduce in tainele stiintei fabricarii sindrilei, in tainele dogariei, in trucurile cele mai ascunse ale tesutului si impletitului si in secretele construirii rotilor de caruta cu raf.
Pentru a vizita moara nu este nevoie sa platim. In cazul in care v-a impresionat „prezentatia" acordata de unchiul Venci, atunci pentru mentinerea functionarii morii, in cutia de donatii, plasata in acest scop, sunt bine-venite sume mici de bani.
Margand mai departe, dupa alte 500 metri parcursi, vom ajunge la o scoala generala, unde putem parca masiniile.
Continuand drumul pe jos, vizitatorii pot admira plaiurile fermecatoare si paraurile cristaline. Dupa circa 2 km mers pe jos ajungem la indicatorul care semnalizeaza cascada si la locul de popas. De aici se si aude deja vuietul de apei, care ne ofera posibilitati de improspatare chiar si in zapuseala datorita apei cazute dintr-o inaltime de 6-7 m. (Nu recomand gustarea din apa, oricat de cristalina vi-ar parea, aceasta fiind traversata de catre turme in partea aflata intre izvor si cascada). Fiind vorba despre o cascada cu doua niveluri, merita se ne urcam pe stanci, altfel ni se arata numai o parte din aceasta minune naturala! (Vizavi de cascada, la dreapta, se gasesc crapaturi si pervazuri de tip scara in stanci, acestea usurandu-ne urcarea!)
Dupa ce am admirat cascada, putem continua drumul in directia curgerii in sus a paraului, iar dupa alti 300 de metri parcursi ajungem la izvorul paraului. Aici, pe un perimetru de abia 15 metri patrati se gasesc sapte izvoare, acestea oferindu-ne apa lor proaspata pentru a ne potoli setea. Debitul lor cumulat formeaza paraul, care intra in cascada.
Urcand pe dealul din fata noastra, ajungem la razoarea numita Talasberce unde se gaseste si un magazin alaturi de case. (De obicei usa magazinului este inchisa, dar la strigatul cumparatorului apare si vanzatorul!).
De la magazin ajungem la o mica cruce, unde tinem dreapta si dupa alte 400 metri parcursi gasim un punct de belvedere, un foisor construit din lemn, numita "Mutato". De la o inaltimea unui bloc de doua-trei etaje putem admira privelistea care ne inconjoara.
Dupa ce am admirat destul plaiurile, ne luam drumul indarat pana la cruce, de aici o luam la dreapta si continuam drumul. De aici va trebui sa tinem seama de doua lucruri: In totdeauna sa coboram spre vale si la fiecare intersectie sa luam numai la stanga. Procedand astfel, ajungem la drumul aflat aproape de scoala de la Nagykut, drumul care ne-a dus si la cascada! Distanta parcursa este de circa 7-8 km. (dus-intors)
Prezentare video (reportaj de Digi 24 TV)
Descoperiti si Dumneavoastra minunatiile de la Varsag!
Cu Consideratie: Nagy Arpad