HU RO EN
Plimbare cu caruta trasa de cai la stana, cu degustare de cas, branza si urda!

Plimbare cu caruta trasa de cai la stana, cu degustare de cas, branza si urda!

Plimbare cu caruta:

Plecare:
De la ora 11,00 de la vecinatatea primariei Varsag.
Traseu: dupa vizitarea muzeului si o scurta prezentare a localitatii incepe turul comunei cu caruta trasa de cai, vizitand cele mai importante zone turistice din localitate. Prima atractie este Cascada Secuilor pe drumul pana la stana (adapostul oilor si al caprelor in timpul verii). Dupa degustare de urda si cas bio la stana, vom vizita izvorul lui Isus, unde ne putem umple sticlele cu apa de izvor. Din turnul de belvedere din Talasberce putem admira peisajul care ne inconjoara. La ultima oprire, ne putem observam tehnica confectionarii sindrilei. In functie de dorintele grupului putem asigura un panz delicios pregatit in ceaun dupa o retata traditionala.
Sosire: La primaria Varsag intre orele 15,00-16,00

Oferta de pret:
Plimbare cu caruta cu masa:
Pentru grupuri de 10-15 persoane: 170 Ron/persoane
Pentru grupuri de 15-25 persoane: 150 Ron/persoane
In cazul grupurilor de peste 25 persoane, pretul este negociabil!
(Pentru grupuri formate din mai putin de 10 persoane nu putem sa oferim masa)
(Pretul include 1/2 dl de palinca + 1 bere/apa minerala/apa de izvor)

Plimbare cu caruta fara masa (pentru minimum 5 persoane):
50 Ron/persoane

Contact: Tamas Erno 004-0744 795768, tamaserno@yahoo.com

Locul de intalnire pe GOOGLE maps

Coordonate GPS al locului de intalnire: 
46°31'29.8"N 25°20'06.7"E sau  46.524954, 25.335194

Stana:
Stana constituie adapostul de vara a turmelor. In fiecare primavara are loc urcarea cu turmele de oi si de capre tinute pana atunci in grajduri, la stanele asezate in munti. Turmele sunt pazite de pastori. Munca lor este ajutata de caini. La astfel de locuri cu turme deseori apare ursul si lupul. De retinut: cainii sunt periculosi si ataca cu dinti ascutiti orce vizitator, insa devin prietenosi intr-un scurt timp. Este foarte important sa nu fugim, cainii oricum ne ajung. Trebuie sa ne oprim, sa nu miscam si sa-le adresam cainilor intr-un ton familiar. Pastorii sunt niste oameni simpli si prietenosi care indruma cu mare placere pe cei rataciti. Viata la stana nu este deloc usoara. Oamenii de la oras nici nu-si dau seama ca se poate trai si in astfel de conditii. Acestia muncesc de dimineata pana seara indifent de conditiile vitrege ale anaturii: arsita, ploi torentiale. Mulg animalele cel putin de doua ori (dimineata si seara), apoi prepara cascaval, branza si urda delicioasa.

Stiinta prepararii cascavalului:
Animalele sunt manati in cosare cu doua sectiuni (una pentru manare, una pentru muls). Animalele sunt manati unul cate unul in sectiunea unde urmeaza sa fie mulsi. Laptele se aduna intr-o galeata speciala. Laptele proaspat este strecurat, apoi turnat intr-o cada in care se va efectua inchegarea. Se adauga fermentii (acesti fermenti se castiga din organele speciale ale animalelor sugari de 6-10 saptamani), datorita carora se obtine inchegarea laptelui intr-o ora. Laptele dens este amestecat, iar dupa o scurta pauza prepara cascavalul, se pune intr-o panza deasa pentru a separa de zer!

Stiinta prepararii urdei:
Dupa terminarea prepararii cascavalului ramasitele de la laptele pentru cascaval sunt turnate intr-un ceaun care urmeaza sa fie incalzit. La 65-70 de C se distinge grasimea laptelui. Aceasta este strecurata si legata intr-un tifon pentru a fi separat de zer.

Urda este un preparat asemanator branzei, dulcisor, chiar nadusitor in bucati mai mari. Placinta cu urda si marar trebuie neaparat gustata!

Stiinta prepararii branzei:
Cascavalul copt si secat este tocat, sarat, apoi framantat intr-o covata.

Va doresc o plimbare placuta! Cu stima: Nagy Arpad

Plimbare cu caruta trasa de cai la stana, cu degustare de cas, branza si urda!
Plimbare cu caruta trasa de cai la stana, cu degustare de cas, branza si urda!
Cuvinte cheie:   

programe turistice,  barajul zetea, traseu, plaiuri adorabile, stana, adapostul oilor, caprelor, turmele de oi si de capre, grajduri, stanele asezate in munti, plimbare cu caruta, pastori

cookie Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării pe site, acceptaţi folosirea acestora!