HU RO EN
Pestera Ghiocelul – Rezervatia Naturala Munticelul!

Pestera Ghiocelul – Rezervatia Naturala Munticelul!

Distanta de parcurs: 4 km, Denivelare: 300 m, Timp necesar parcurgerii: 3-4 ore, cu timpi de odihna.

Pestera Munticelul, local cunoscuta ca Pestera Ghiocelul, este o descoperire relativ recenta in cuprinsul uriasului bloc calcaros Munticelul. Ea a fost descoperita intamplator in primavara anului 1973, de catre un grup de copii iesiti la cules de ghiocei, de unde si denumirea data de localnici.

Traseul nostru porneste din dreptul localitatii Bicaz Chei. La inceput urmam un drum de caruta care urca pe sub peretele estic al Pietrei Glodului, apoi ne abatem catre stanga, continuand sa urcam de-a lungul unor pajisti alpine de o rara frumusete. Curand ajungem la un prag stancos inpadurit. Acesta este locul din care se deschide intrarea in pestera, bine ascunsa privirii de un portal de stanca aflat deasupra noastra. Patrundem in pestera printro deschizatura larga de circa 3 metri, apoi ajungem in sala mare, acoperita in intregime de formatiuni de stalactite si stalacmite de o frumusete izbitoare. Sala are aproximativ 30x40 metri. In partea sud-estica a pesterii descoperim Lacul Zanelor, iar la o distanta de circa 35 m ajungem in dreptul Cimitirului Ursilor.

Dupa vizitarea pesterii, incepem ascensiunea spre creasta Pietrei Glodului. Urcusul este scurt si destul de usor, iar privelistea oferita de punctul de belvedere aflat pe muchia stancoasa poate fi catalogata pe drept una dintre cele mai frumoase din cadrul Carpatilor Orientali. Dupa un scurt popas pentru odihna si fotografii, incepem coborarea spre Cheile Sugaului. Aceste chei miniaturale au doar circa 80 de metrii lungime, care sunt insa de o rara frumusete si salbaticie. In cursul secolului trecut, de-a lungul lor s-a construit un pod de barne, aztazi disparut, care reprezenta singura cale de acces spre satul Barnad, aflat in amonte.

Taxa de participare: 15 euro/persoana, sub 18 ani 12 euro/ persoana. In cazul in care participa mai putin de 4 persoane, taxa este de 60 euro per total. Pentru grupuri mai mari de 10 persoane putem acorda o reducere de 10-15%.

Deplasarea de la pensiune pana la Lacu Rosu se poate efectua cu:
- masina proprie
- microbus de 8+1 locuri, pret 100 de euro (suma se va inpartii in functie de numarul de participanti)
- microbus de 15+1 locuri, pret 150 de euro (suma se va inpartii in functie de numarul de participanti)

Informatii suplimentare:
Pal Istvan (Stefan) – ghid montan
mob: OO4-O74O 432385
e-mail: office@erdelyiturak.ro
web: http://www.erdelyiturak.ro

Pestera Ghiocelul – Rezervatia Naturala Munticelul!
Pestera Ghiocelul – Rezervatia Naturala Munticelul!
Cuvinte cheie:   

pestera munticelul, pestera ghiocelul, bloc calcaros munticelul, ghiocei, lacu rosu, cimitirului ursilor, lacul zanelor, ture, drumetii, programe, ghizi montani,  pensiuni turistice, montan

cookie Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării pe site, acceptaţi folosirea acestora!