HU RO EN
Tainele prajirii colacului secuiesc!

Tainele prajirii colacului secuiesc!

Dorim sa va invitam sa participati la programe atragatoare! (Locul: Curtea pensiunii Nagy Lak II, aflata la lacul de acumulare Baraj Zetea!).

Cu ocazia programelor cu atmosfera familiara Oaspetii nostri au posibilitatea de a cunoaste secretele colacului secuiesc. Cei care se considera mai curajosi au posibilitatea de a praji primul lor colac! Atmosfera degajata este asigurata de afinata preparata la casa precum si de trupul de dans popular Vadrozsa si de tiganii lautari!

Trupul de dans popular Vadrozsa prezinta dansuri populare secuiesti! Durata: circa o ora (dans in perechi, dans de flacau, dans de fete, iar la final se poate invata „csardas”!).

Oferta de pret: 100 Euro/grup

Legenda colacului secuiesc („kürtös kalács”)

Dupa legenda cunoscuta originile colacului secuiesc se leaga de perioada navalirii tatarilor. Populatia Secuimii, vazand ca tatarii se apropie din ce in ce mai mult, a luat decizia de a se ascunde. Unii s-au retras in munti, altii si-au gasit refugiu in pestera Budvar si Rez. Neputand ataca astfel pe secuii ascunsi in munti, tatarii au hotarat ca vor ramane acolo pana cand secuii nu mai rezista de foame si vor iesi din pestera. A trecut destul de mult timp cand odata atat secuii, cat si tatarii au ramas fara merinde. Atunci o secuianca cu minte agera a adunat toata faina ramasa, a amestecat cu cenusa si a prajit niste colaci uriasi pe care le-au agatat pe niste prajine si le-au aratat tatarilor: „Uitati-va la noi, o ducem bine pe cand voi sunteti cu totii infometati!” Tatarii, nemaiputand de foame, au plecat suparati. De atunci colacul secuiesc este numit si „dorongfank”, reteta acestuia fiind gasit in vechile carti de bucate sub aceasta denumire.

Reteta colacului secuiesc: (circa 4-5 bucate)

Un kg de faina
Doua oua
250 g de drojdie
½ l de lapte
zahar vaniliat
coaja de lamaie
putina sare
putin zahar
putina margarina

Punem drojdia in 200 de ml de lapte caldut. Amestecam faina, ouale, zaharul vanilinat, coaja de lamaie si sarea adaugand si putin lapte pana obtinem un aluat mai moale, apoi lasam sa se mareasca aluatul in caldura.

Formam mai multe portiuni din aluat, acestea avand grosimea unui deget si de un metru lungime. Luam batul special uns cu ulei si pregatit pentru acest colac si infasuram aluatul pe acesta (sa se lase distanta de circa un cm intre randuri). Urmeaza apoi actiunea de invartire pana cand dispare distanta initial lasata printre dungi. Aluatul urmeaza sa fie uns cu ulei, apoi dat cu zahar. Punem deasupra jaraticului si prajim. Colacul se prajeste in timp de 3-4 minute. Colacul este gata cand zaharul se caramelizeaza. (Nu se recomanda sa prajim mult, se obtine astfel un gust amarui!). Pentru a obtine alte gusturi, colacul poate fi dat cu nuca, cocos sau scortisoara!

Pofta buna!

Sfaturi utile:

In cazul cumpararii batului special pentru colac secuiesc sa aveti in vedere urmatoarele: acesta sa aiba o coada (maner) destul de lunga, altfel nu se rezista temperaturii fierbinte de la jar. Acest tip de lemn sa aiba forma conica, altfel colacul prajit poate fi desprins cu greu de acesta. Daca avem un astfel de lemn, colacul proaspat prajit se desprinde usor de acesta dupa 15-20 de minute!

Prajitul colacului secuiesc necesita temperatura inalta, astfel se recomanda sa se utilizeze jaratic obtinut din lemn. (In cazul in care jaraticul nu este destul de fierbinte, exista pericolul ca aluatul sa cada in foc!).

Va asteptam cu drag!

Tainele prajirii colacului secuiesc!
Tainele prajirii colacului secuiesc!
Cuvinte cheie:   

programe turistice, cozonac secuiesc, colac secuiesc, kurtos colac, vacante, ture montane, trasee, sejur, ardeal, pensiune montana, pensiuni agroturistice, pensiuni turistice, ture